بی ام آی (bmi)
محاسبه بی ام ای یا bmi ،یکی از معیارهایی که برای بررسی مقدار اضافه وزن و تیپ چاقی مورد استفاده قرار می گیرد،BMI یا شاخص توده بدنی می باشد.به طور معمول بلافاصله پس از مراجعه به پزشک متخصص تغذیه یا متخصص جراحی زیبایی و نیز پزشکان جراح گوارش اولین سوالی که از شما می کنند میزان وزن و قد برای محاسبه شاخص توده بدنی یا BMI شما می باشد.BMI در هر فرد می تواند عدد متفاوتی داشته باشد که وابسته به سن و سال و قد شما می باشد.برای اطلاع از اهمیت آن با ما همراه باشید.
در ادامه به جزئیاتی در خصوص فرمول محاسبه توده چربی بدن و کاربردهای آن می پردازیم.
محاسبه بی ام ای (bmi)👇👇
شاخص توده بدنی یا بی ام آی چیست؟
دانستن دقیق هر موضوعی به شما کمک می نماید تا در مورد آن درک درست و کاملی داشته باشید.بی ام آی که لاتین آن BMI مخفف Body Mass Index است یه عنوان شاخص توده بدنی شناخته می شود.فرمول محاسبه شاخص توده بدنی بسیار واضح و آسان می باشد.شما به راحتی با استفاده از یک فرمول می توانید مقدار اضافه وزن خود را پیدا نمایید.که در این جا می توانید با وارد کردن اطلاعات این کار را برای شما انجام می دهیم.
اگرچه این عدد به طور معمول شاخص یک وزن مناسب برای زندگی سالم می باشد و همیشه وزن متناسب از این عدد کمتر خواهد بود.درک و آنالیز شاخص توده بدنی به شما کمک می نماید تا محاسبه نسبی از شرایط اضافه یا کاهش وزن داشته باشید.
فرمول محاسبه شاخص توده بدنی
بسیاری از افراد علاقه مند هستند تا نسبت به محاسبه شاخص توده بدنی اقدام کنند.فرمول آن بسیار ساده و واضح می باشد.برای محاسبه BMI کافیست وزنتان را برحسب کیلوگرم تقسیم بر مجذور قد بر حسب متر کنید.با این فرمول ساده می توانید بی ام آی خود را محاسبه نمایید.
درک معنای این اعداد نیازمند مقایسه آن در جدول سن و سال می باشد.با این مقایسه می توانید میزان اضافه یا کمبود وزن را معین نمایید که این عدد در سن های مختلف متفاوت می باشد.
فرمول محاسبه توده چربی بدن
یکی از اشتباهاتی که افراد در عدد و رقم نهایی بی ام آی می کنند،اشتباه گرفتن آن نسبت به ارزیابی حجم چربی خالص در بدن است.باید بدانید که در فرمول BMI امکان بررسی توده چربی در بدن وجود ندارد.زیرا فرمول محاسبه توده چربی بدن اصلا وجود ندارد و این کار صرفا با دستگاه های مخصوص این بادی قابل انجامه.
به همین علت خطای نسبی در محاسبه شاخص توده بدنی وجود دارد که میتوان آن را نادیده گرفت.حجم یک کیلو چربی و یک کیلو عضله با یکدیگر کاملا متفاوت می باشد و نمی تواند شاخص دقیقی برای تناسب اندام باشد.پس شاخص توده بدنی فقط اطلاعات کلی را در اختیار شما می گذارد.
تفسیر عدد بی ام آی چیست؟
عددی که حاصل از فرمول بی ام آی ارائه می گردد،به تنهایی نمی تواند چیز خاصی را نشان دهد.شما می بایست با بررسی این عدد و رقم و تفسیر آن مشخص نمایید که در چه بازه ای قرار دارید و چه اقدامی مناسب می باشد.
- اگر BMI شما کمتر از 18.5 است احتمالا شما با کمبود وزن زیادی مواجه هستید.
- اگر BMI شما بین 18.5 تا 24.9 است می توان گفت که شما وزن مناسب را دارید.
- اگر BMI شما بین 25 تا 29.9 است دچار اضافه وزن هستید و فعلا در مرحله چاقی قرارندارید.
- اگر BMI شما بیش از 30 باشد در مرحله چاقی هستید و ممکن است به بیماری هایی
مانند دیابت، فشار خون یا بیماری های قلبی مبتلا گردید.
بیشتر بخوانید مقالات خدمات پیکرتراشی و لاغری
کاربرد BMI چیست؟
اطلاع از کاربرد شاخص توده بدنی BMI به شما شناخت بیشتری در حیطه سلامتی خواهد داد.همه ما در سنین متفاوت به سبک تغذیه متفاوتی نیاز داریم تا سلامت بمانیم.تجمع چربی نشان دهنده خطا در میزان کالری دریافتی و تغذیه اشتباه می باشد.با مشخص کردن BMIیا شاخص توده بدنی در هر سن و سال شما تا حدود زیادی می توانید از بدن خود شناخت کافی را پیدا نمایید.
کاربرد BMI در جراحی های لاغری و پیکرتراشی
فرقی ندارد که نیت شما استفاده از جراحی بای پس معده یا پیکرتراشی یا بالون معده باشد.به هرحال پزشک متخصص شما نیازمند اطلاعات بی ام آی شما است.به همین علت اغلب پزشکان در مشاوره آنلاین با مراجعات حضوری،جزئیاتی درخصوص قد و وزن شما می پرسند تا عدد BMI شما را محاسبه کنند و از این طریق شانس شما برای استفاده از تکنیک های متفاوت جراحی زیبایی لاغری و کسب نتیجه مطلوب یا نامناسب آن مشخص گردد.
پزشک طبق این عدد مشخص می نماید که وزن شما در محدوده مئناسب جراحی قرار دارد یا خیر.سپس پزشک توصیه های بعدی جهت کاهش وزن برای رسیدن به محدوده مجاز را به شما انجام می دهد.
درمان BMI بالا چیست؟
عوارض بالا بودن BMI بسیار گسترده می باشد.مرگ و میرهای زیادی در پی بالا بودن این شاخص اتفاق میفتد.
چند راه کار برای کاهش این شاخص عبارتند از:
- استفاده از تکنیک های لاغری غیرتهاجمی مانند لیپولیز یا پیکرتراشی با ویزر
- استفاده از جراحی های تهاجمی معده برای کاهش حجم غذایی دریافتی
- رعایت رژیم غذایی سالم خوری با حجم مناسب
- افزایش تحرک روزانه به همراه ورزش و افزایش سوخت و ساز بدن
سوالات رایج و متداول
آیا افراد با BMI بالا شرایط لیپوماتیک را دارند؟
این امر با توجه به تشخیص پزشک متخصص از حال بیمار صورت می گیرد و می تواند در افراد مختلف متفاوت باشد.ولی به صورت کلی افرادی که نیاز به لیپوماتیک یا به طور کلی پیکرتراشی با دستگاه های مختلفی مثل پال یا سایر دستگاه ها را دارند باید به جهت حفظ ایمنی در افراد بی ام ای کمتر از 30 داشته باشند.
البته این کار برای گرفتن نتیجه بهتر و ایده ال جراحی برای شخص هم هستش.
آیا فرد با اندازه گیریBMI خود می تواند نسبت به سلامتی خود و میزان چربی دور شکم اطمینان حاصل کند؟
خیر این شاخص یک تناسب نسبی می باشد و خیلی دقیق نمی توان آن را در نظر گرفت.
آیا لیپولیز موجب کاهش BMI می گردد؟
در لیپولیز حجم بالایی ازچربی بدن شما تخلیه شده تا فرصت بهبودی پیدا نمایید.اما شما می بایست پس از عمل رژیم غذایی مناسب را در پیش بگیرید تا بدن دوباره به حالت اولیه خود بازنگردد.
رابطه ی بی ام ای یا شاخص توده بدنی در عملکرد ورزشکاران
شاخص توده بدنی که به عنوان BMI نیز شناخته میشود، یک معیار سنجش جهانی برای ارزیابی وضعیت بدنی افراد است. این شاخص از تقسیم وزن یک فرد به کیلوگرم بر مجذور قد وی به متر به دست میآید. استفاده از این محاسبه ساده اما مؤثر، اطلاعات قابل توجهی در مورد میزان چربی بدن ارائه میدهد و در بسیاری از زمینههای پزشکی و ورزشی کاربرد دارد.
تأثیرات BMI بر عملکرد ورزشکاران خصوصاً در سطوح حرفهای و المپیکی به شدت مورد مطالعه و تحقیق قرار گرفته است، زیرا ترکیب بدنی مناسب میتواند تأثیر قابل توجهی بر کارایی و موفقیت آنها داشته باشد.
در ورزشهای استقامتی مانند دویدن مسافتهای طولانی و دوچرخهسواری، ورزشکاران با BMI پایینتر که معمولاً همراه با درصد چربی کمتر و توده عضلانی مناسب هستند، عملکرد بهتری از خود نشان میدهند. این امر به دلیل کارایی بالای تنفسی و قلبی عروقی این ورزشکاران است که به آنها امکان میدهد فعالیتهای طولانی مدت را بدون خستگی زودهنگام به انجام برسانند. از سوی دیگر، در ورزشهای قدرتی و انفجاری مانند وزنهبرداری و کشتی، BMI بالاتر که همراه با درصد چربی کمتر و توده عضلانی بیشتر است، منجر به موفقیت بیشتر میشود. این دسته از ورزشکاران با توده عضلانی بیشتر قادر به تولید نیروی انفجاری و قدرتی بالایی هستند که در این نوع رشتهها بسیار حیاتی است.
همچنین، در برخی از ورزشهای مهارتی مانند ژیمناستیک و شیرجه، داشتن بی ام ای متعادل ضروری است. ورزشکاران این رشتهها نیاز به انعطافپذیری، هماهنگی و کنترل دقیق بدن دارند و شاخص توده بدنی متعادل، با توده بدنی کمچربی، کمک میکند تا این حرکات با دقت و کارایی بالا انجام شوند.
با اینحال، باید توجه داشت که BMI به تنهایی نمیتواند به خوبی نمایانگر وضعیت جسمانی کلی یک ورزشکار باشد. عواملی مانند درصد چربی بدن، توده عضلانی و وضعیت قلبی-عروقی نیز باید مورد بررسی و توجه قرار گیرند.
منابع :
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6239137/
https://www.calculator.net/bmi-calculator.html
https://www.nhs.uk/health-assessment-tools/calculate-your-body-mass-index/calculate-bmi-for-adults